Külföld

Elképesztő látványt nyújt az amerikaiak új, nukleáris lopakodó bombázója

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 11:53

A legkifinomultabb légvédelmi rendszereknek is nehézséget okozhat az észlelése.

Az amerikai légierő bemutatta legújabb nukleáris lopakodó bombázóját, a B-21-et, amely fokozatosan felváltja majd a korábbi modelleket – írta a BBC.

A repülő darabonként 700 millió dollárba (nagyjából 280 milliárd forintba) kerülhet, és nukleáris, valamint hagyományos fegyvereket is hordozhat.

A pontos képességeit természetesen nem árulták el. 

Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta: ez a gép bizonyítja, hogy az Egyesült Államok előnyben van más országokhoz képest a találékonyságot és az innovációt tekintve is. 

Elképesztő látványt nyújt az amerikaiak új, nukleáris lopakodó bombázója
 

A B-21 Raidert pénteken a Northrop Grumman gyártó kaliforniai üzemében tartott ünnepségen mutatták be.

A gép jelentős előrelépést jelent majd az amerikai flotta meglévő bombázóihoz képest, a minisztérium szerint ugyanis még a legkifinomultabb légvédelmi rendszereknek is nehézséget okoz majd, hogy észrevegyék a B-21-eseket. A tervezés során úgynevezett nyílt rendszerű architektúrát alkalmaztak, amely a későbbiekben lehetővé teszi olyan új fegyverek beépítését is, amelyeket még fel sem találtak.

Az ünnepségen nem említették a személyzet nélküli repülés lehetőségét, de az amerikai légierő szóvivője azt mondta, hogy a repülőgép képes erre. Arról viszont még nem született döntés, hogy éles bevetésen is alkalmazzák majd. 

A B-21-esek várhatóan jövőre állnak hadrendbe. 

A Bloomberg szerint a flotta fejlesztése, vásárlása és üzemeltetése 30 éven keresztül 203 milliárd dollárba kerülhet. Jelenleg hat repülőgépet gyártanak, de az amerikai légierő legalább 100 B-21-es repülőgép beszerzését tervezi.

Nyitókép: US Air Force Facebook-oldala 

#Külföld#b-21-es bombázó#nukleáris bombázó#egyesült államok#hadsereg

Címlapról ajánljuk